All kreditfakta och SMS lån trots betalningsanmärkning

Erbjudanden uppdaterade: 26/05-2024

Listan visar de banker och förmedlare på lånemarknaden som vi just nu rekommenderar. Vi får en provision från den bank eller förmedlare som du blir beviljad en kredit hos. Inga avgifter tas ut av dig för denna förmedling. Som konsument betalar du enbart den ränta som du och banken kommer överens om.

Din kreditvärdering kan ibland känna som lite av en gåta. Kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode delar liknande mönster vad gäller hur din kredit beräknas. Dock så finns det så många faktorer att det kan vara svårt att förutsäga exakt hur dina handlingar påverkar dina kreditpoäng.

Inte nog med detta, det kan även bli förvirring om vem som kan få tillgång till din kreditvärdering och hur det påverkar din kredit.

Trots allt detta, finns det några saker du bör ha klart för dig som bara inte är sant. Det är svårt att säga om dessa myter kommer ifrån.

Men om man snabbt tänker på hur enkelt det är för folk att dela sina "åsikter" och sin "kunskap" via internet så kan det vara en utav anledningarna. Därför är det viktigt att du får alla väsentliga fakta från de största och mest tillförlitliga källorna i landet.

För att klargöra några av dina funderingar om ditt kreditbetyg, läs vidare för att lära dig om de myter inom kredit som man direkt kan glömma.

Saldo på ditt kreditkort och SMS lån trots betalningsanmärkning

Att använda kredit är ett av de grundläggande kraven för att bygga en god kreditprofil. Det är ett tecken till långivaren att du som låntagare kan låna på ett ansvarsfullt sätt.

Men det betyder inte att du måste ha en viss balans på kortet och betala ränta varje månad. SMS lån trots betalningsanmärkning är även ett exempel på lån där långivaren går med på att låna ut pengar trots att kredithistorian kanske ser annorlunda ut.

Långivare rapporterar vanligtvis din balans på ditt kreditkort till kreditbyråer en gång i var 30:e dag, ofta sista arbetsdagen i månaden. Detta innebär att om du betalar av ditt saldo i sin helhet senast på förfallodagen – vilket vi rekommenderar – kommer din kreditrapport fortfarande att visa en balans för månaden.

Din kreditrapport listar inte ens om du har betalat din balans i sin helhet eller inte varje månad. Det visar bara på den senaste rapporterade balansen och om du har betalat i tid. Så, idén att genom att hålla en del av ditt saldo varje månad ska hjälpa din kreditpoäng, är falsk.

Potentiella arbetsgivare kan kolla din kreditvärdering när söker jobb

När du ansöker om ett jobb, kan en del av processen inkludera en bakgrundskontroll. Beroende på jobbet, kan denna kontroll inkludera din kreditrapport. Men den blivande arbetsgivaren kan inte se din faktiska kreditvärdering.

Tänk på att, enligt lag, så måste arbetsgivaren få din tillåtelse innan du kan begära en kopia av din bakgrundskontroll. Och om de väljer att inte anställa dig på grund av information som finns i den, ska de ge dig en kopia av rapporten.

Att kolla din poäng skadar din kredit

Oavsett om du ska förbättra eller underhålla din kredithistoria, är det ofta ett bra sätt att kontrollera din kredit lite då och då. Men vissa människor är rädda för att kontrollera sin kredit just på grund av att de tror det kommer påverka dem negativt.

Lyckligtvis är detta inte fallet. När du kontrollerar din kreditvärdering, anser kreditbyråer att detta är en mindre väsentlig rapport, som inte påverkar din kredit alls. Mer väsentliga rapporter, som brukar hända när du ansöker om kredit, kan slå ut ett par poäng dock.

De är inte förödande, men tänkvärt.

Tänk på en hel del förfrågningar under en kort tid kan leda till en märkbar nedgång i en kreditvärdering, effekterna är minimala jämfört med annan aktivitet med anknytning till borgenären betalningar och att du är skyldig pengar.

Hyra och tjänster kommer hjälpa till att bygga kredit

Inte varje betalning du gör per månad ökar din kreditvärdering. Eftersom hyra och tjänster inte anses vara kredit – om du då inte är sen med betalningen – brukar det inte göra något för din kreditvärdering.

Naturligtvis gäller vissa undantag. Det finns vissa bostadsbolag som har direktkontakt med hyresvärden och gör rapporter per månad enligt inkommande betalningar. Tyvärr hjälper inte detta dig om en långivare kollar enbart rapporter från andra kreditbyråer.

Du betalar även en månadsavgift för tjänsten, och din hyresvärd måste vara villiga att delta.

Alla kreditpoängen är desamma

När kreditpoäng och liknande blir komplicerat är när de sker i sin mångfald. Svensk kreditupplysning är den mest använda kreditvärderingen. Men det finns flera kreditupplysningsföretag som vi nämnde tidigare i artikeln, som använder alternativa kreditpoäng.

Var och en av dessa betyg skiljer sig i hur det väger kreditfaktorer. Även bland dessa poängmodeller, kan dina kreditbetyg vara annorlunda än vad långivaren ser. Detta är eftersom det finns flera modeller av kreditvärderingar.

Tar du ett SMS lån trots betalningsanmärkning kommer detta gå efter en modell, medans ett vanligt lån med alla normala villkor går under annat.

När du kontrollerar din kreditvärdering, kom ihåg att det kan vara till din fördel att kolla olika typer av kreditpoäng och system. Det kan oftast ge dig en ungefärlig bild av var din genomsnittliga kreditpoäng ligger, bland företagen.