Monetti

Erbjudanden uppdaterade: 27/05-2024

Listan visar de banker och förmedlare på lånemarknaden som vi just nu rekommenderar. Vi får en provision från den bank eller förmedlare som du blir beviljad en kredit hos. Inga avgifter tas ut av dig för denna förmedling. Som konsument betalar du enbart den ränta som du och banken kommer överens om.

 • Innehållsförteckning

  11 punkt

 • Lästid

  19 minuter

 • Sidan har uppdaterats

  27/05-2024

Monetti

Monetti är ett bolag som funnits sedan 2006 och som besitter lång erfarenhet när det kommer till kreditgivning. Du som privatperson kan låna mellan 1000 och 20 000 kronor med en önskad avbetalningstid på 1-12 månader. De skapades för de ”människor vars behov inte täcks av de traditionella bankerna”.

Medelåldern för de som lånar pengar hos Monetti är ungefär 39 år och det är ganska jämt fördelat mellan män och kvinnor. De ser sig själva ha gjort det smidigare för folk att kunna ta mindre krediter vid tillfälliga ekonomiska behov. Eftersom att Monetti står för en ansvarsfull kreditgivning genomför de en kreditprövning på varje eventuell låntagare innan något lån kan godkännas. Dessutom erbjuder de en tjänst av SMS-lån som vi kommer att gå in mer i detalj kring senare.

Ansökningar

Att ansöka om lån hos Monetti är mycket enkelt och smidigt. Du behöver ingen säkerhet för att få ta ett lån hos dem och du kan enkelt väja att ansöka antingen via telefon eller internet. Det snabbaste alternativet är via internet och att signera med mobilt Bank-ID.

De erbjuder även identifiering via telefon, om man inte har ett mobilt Bank-ID. I dessa fall kan de be dig skicka en kopia på din legitimation. Om du redan är kund hos dem kan du enkelt ansöka om lån via SMS och få bekräftelse på bara någon minut. Om du väljer att ansöka via deras hemsida finns det hos dem en bra funktion som med tydlighet visar alla kostnader för ditt kommande lån.

Du fyller med enkelhet i den summa du önskar att låna samt den tid du önskar att betala av lånet på. Därefter får du en rättvis överblick över alla tänkbara kostnader som tillkommer vid just ditt lån. Detta tycker vi är en perfekt och kundvänlig funktion då den förenklar för låntagaren att själv få en överblick över sitt kommande lån. När du väl har ansökt kommer Monetti att göra en kreditprövning på dig, för att försäkra sig om att du är ekonomiskt lämpad att ta ett lån. Vad gäller utbetalningar kan Monetti erbjuda utbetalning samma dag om din ansökan sker innan klockan 13.00 (måndag till fredag).

Om ansökan sker efter klockan 13.00 kommer dina pengar att finnas på ditt konto dagen efter. Sker ansökan på en fredag eller under helgen kommer utbetalningen att ske till ditt konto på måndagen som kommer.

Kundtjänst

Monetti har som tidigare nämnt en lång erfarenhet när det kommer till kreditgivning och därför tycker vi att det är viktigt att betona att det högst sannolikt också påverkar deras kompetens positivt – och höjder därmed även deras kvalitet av kundkontakt. Du kan välja att kontakta Monetti kundtjänst på olika sätt. Antingen via telefon, e-mail eller post.

Men du har också möjligheten att direkt på deras hemsida fylla i deras formulär och kontakta dem på det sättet. Deras öppettider är måndag till fredag 8 till 18 samt lördag till söndag och andra helgdagar 10 till 15. Vi tycker att det sannerligen är generöst att kunna erbjuda öppet på helger, och det är verkligen långt ifrån alla bolag som kan göra det. De tar givetvis emot alla ansökningar om lån och / eller SMS-lån varje dag, dygnet runt.

Villkor

De villkor som finns för kreditutgivning och som man måste förhålla sig till som låntagare står tydligt uppskriva på Monettis hemsida. Till att börja med står det om Folkefinans AS Norge Filial Sverige (s.k. Monetti) och att de förser privatpersoner med lån med individuella löptider.

Information om aktuella räntor och avgifter förses av kundtjänst vid ansökan om lån. Därtill står det om Monetti och deras rätt till kreditprövning av alla eventuella låntagare som ansöker om lån hos dem. De hämtar i sin tur upplysningsuppgifter ifrån externa kreditupplysningsföretag. Sedan finns ett stycke med definitioner, vilket vi tycker är väldigt praktiskt att ha med då det faktiskt kan komma att råda olika tolkningar av olika ord.

Monetti erhåller mycket tydlig och informativ text! Dessa är definitioner av ord som ”kredit”, ”kreditavtal” och ”avgiftsförteckning”. Efter detta följer en förklaring om kredit och återbetalning. Samt att om det inte har inkommit någon betalning vid förfallodatum kommer låntagaren därför att bli skyldig att i tillägg betala en dröjsmålsränta. Om betalningen inte sker efter påminnelse av Monetti har de därefter rätt att skicka ärendet till inkasso. Låntagaren har även rätt till en amorteringsplan för att, när som helst, kunna betala av lånet om så önskas.

Vid ett sådant tillfälle har Monetti dock rätt att kräva den avtalade uppläggningsavgiften inklusive ränta. Låntagaren erhåller därtill också en ångerrätt som finns inom 14 dagar efter påskrift av kreditavtalet. Då måste låntagaren inom 30 dagar ha betalat tillbaka hela summan av lånet inklusive ränta till Monetti.

Ansvarsfull kreditgivning

Monetti marknadsför sig själva som att de står för en ansvarsfull kreditgivning, detta är de väldigt tydliga med på sin hemsida. De har en lång text som bland annat innefattar olika tips och råd men också allmän information om Monetti. Detta är information så som att de är under tillsyn av finansinspektionen, eftersom att de är ett licensierat finansbolag.

Innan vi går igenom deras tips och råd kan vi säga att Monetti visar ansvar även genom att göra en kreditprövning. Vi tycker att åldersgränsen kanske är något låg, dock hoppas vi att de med sin kompetens och med deras individuella utvärderingar bedömer varje fall professionellt. De tips och råd som finns uppskrivna på deras hemsida är tips som att inte låna mer än man behöver. De beskriver sig själva som en liten kork som kan täcka små hål – men om man är i behov av en stor kork till ett stort hål (alltså ett större kreditbehov) då rekommenderar Monetti att man säker sig någon annanstans.

Det tycker vi är förståndigt och det är inte alla bolag som skulle rekommendera bort sina kunder. Dock vill de ju medvetandegöra konsekvenserna av ett låntagande. Därför vill de också bidra med tydlig och tillräcklig information för den kommande låntagaren. Detta är information om till exempel alla tänkbara kostnader; så att man inte sedan står där med ett lån och en avbetalning med en månadssumma som är mycket högre än beräknat för att bolaget hade massor med dolda avgifter – detta har inte Monetti vilket vi verkligen vill betona.

Alla dessa summor syns i den lilla uträknaren som finns på deras hemsida. Där står till och med den effektiva räntan. För att vara så tydliga som möjligt. Vilket vi synnerligen tycker är ansvarsfullt. För att avsluta deras tips skriver de om ”ifall pengarna inte räcker till”.

De menar att det inte är någon idé att ta ett lån om man redan i förväg vet att man inte har råd att betala tillbaka. Detta är en självklarhet för vissa, men kanske en liten tankeställare för andra. De radar därtill upp tips på hur du kan få ner dina kostnader. Till exempel genom att dra ner på fasta avgifter och utgifter.

Även att kontakta företag man har skulder till för att lägga upp en avbetalningsplan, samt att kontakta kommunens budgetrådgivning för du ska få tillbaka kontrollen över ekonomin. Detta är högst relevanta tips och hör verkligen hemma på en hemsida för bolags som lånar ut pengar. Om de ska stå för ansvarsfull och säker kreditgivning måste de även jobba förebyggande – vilket vi får säga att de gör på ett bra sätt.

SMS-lån

Alla som uppfyller Monetti´s krav kan ansöka om lån hos dem via internet och deras hemsida, eller per telefon, eller om du redan är kund kan du enkelt göra det via SMS. Vad som Monetti också erbjuder som är någonting som alla har möjlighet att ta del av är deras SMS-lån. Där kan man låna mellan 5000 till 20 000 kronor.

Genom att snabbt skicka iväg ett sms till Monetti med din önskade summa och löptid så kommer pengarna att komma in på ditt konto samma dag eller nästa under Monetti´s öppettider. De tar emot ansökning varje dag dygnet runt. Du kan välja att återbetala ditt lån i upp till tolv månader och det kostar ingenting att ansöka om lån via sms.

Vad krävs

För att få ansöka om lån ställs en del villkor generellt i Sverige, enligt lag. Dock är det några specifika krav som gäller när man vill ansöka om lån hos just Monetti. Dessa krav är:

 • 18 årsgräns
 • En taxerad inkomst
 • Svensk medborgare
 • Inga betalningsanmärkningar

Hur går det till?

Som tidigare nämnt har Monetti en väldigt smidig och enkel ansökningsprocess där de hela tiden värnar om ansvar och säkerhet. För att på ett enkelt sätt beskriva hur det går till kan de summeras på detta sätt:

 • Använd översiktsfunktionen för att få en överblick på ditt lån
 • Ansök enkelt på internet (eller via telefon/SMS)
 • Ansökan behandlas och kreditprövning görs
 • Pengarna in på kontot samma dag (vid ansökan innan kl. 13:00)

Först och främst kan du ta hjälp av funktionen som finns på Monetti´s hemsida. I den kan du fylla i hur mycket pengar du behöver låna samt den önskade avbetalningstiden. Då får du en rättvis överblick över alla de kommande kostnaderna av ditt lån.

Därefter går du enkelt vidare på hemsidan och fyller i din ansökan (eller ring dem på telefon om du så önskar). När detta är klart kommer de att ta hand om din ansökan och göra en kreditprövning på dig. Om det är så att de bedömer att du är ekonomiskt lämpad att ta ett lån kommer du att få in dina pengar på ditt konto samma dag (om du ansökt innan kl. 13 mån-tors).

Om du ansökt efter klockan 13 kommer pengarna in nästkommande dag, alternativt ifall du ansökt på en fredag eller under helgen kommer pengarna in på måndagen. Hela processen är enkel och smidigt men framförallt tycker vi att Monetti kan stå för en säker och ansvarsfull kreditgivning.

Fördelar

Det finns många fördelar med Monetti och varför man skulle välja just dem. Det vi ser till är speciellt vad man generellt sett letar efter när man själv är ute efter att ta ett lån. Då är dessa några exempel på fördelar med Monetti:

 • Väldigt tydlig information på hemsidan
 • Ansvarsfull kreditgivare
 • Smidig ansökan

Nackdelar

 • Lite låg åldersgräns

Om vi ska hitta någon nackdel med Monetti kan vi säga att det faktum att de har en ganska låg åldersgräns kan ses som en nackdel. Det kan innebära att man möjliggör för relativt unga människor att sätta sig i skuld. Dessa människor kanske inte har betalningsanmärkningar ännu, men kanske kommer att få tacklare lättillgängliga SMS-lån, till exempel? Vad vi dock hoppas och tror är att Monetti har ålder i åtanke när de bedömer lämplighet för ett eventuellt låntagande. Å andra sidan är det också bra att möjliggöra för unga människor att kunna ta lån, som de kanske inte annars hade kunnat ta hos de traditionella bankerna.

Bara för att de är unga betyder det ju per automatik inte att de inte är kapabla till att betala av ett lån. Det är en svår balansgång men med Monetti´s ansvarsfulla och säkra kreditgivningar är vi försäkrade om att de inte sätter några människor i ekonomiska knipor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis får vi säga att Monetti är en säker och ansvarsfull kreditgivare, precis som de själva kallar sig. Med enkla ansökningsprocessen och tydlig information om allt som gäller ditt lån kan de därtill också erbjuda en kompetensstark kundservice – som dessutom finns tillgänglig nästan jämt. De erbjuder därtill även en smidig möjlighet till SMS-lån för den som fått akuta eller tillfälliga och ekonomiska behov.

Även om de har en lite lägre åldersgräns, som möjliggör för fler människor att kunna ta ett lån, såg vi det som någonting negativt då det kan bidra till att unga människor kan hamna i ekonomiskt negativa situationer. Fast man kan ju också vända på det och se det som att man möjliggör för fler att få ta ett lån. Vi får såklart lita på att Monetti är professionella nog att bedöma folks ekonomiska förutsättningar. Kort och gott får vi intrycket av att Monetti finns där för dig, som låntagare, oavsett om det gäller fundering kring ditt lån eller din säkerhet i ansökningsprocessen.