Billiga lån utan UC

Erbjudanden uppdaterade: 13/06-2024

Listan visar de banker och förmedlare på lånemarknaden som vi just nu rekommenderar. Vi får en provision från den bank eller förmedlare som du blir beviljad en kredit hos. Inga avgifter tas ut av dig för denna förmedling. Som konsument betalar du enbart den ränta som du och banken kommer överens om.

  • Innehållsförteckning

    3 punkt

  • Lästid

    9 minuter

  • Sidan har uppdaterats

    13/06-2024

Letar du efter ett billigt lån? Här hos MONEYBANKER.se hittar du de billigaste och säkraste lånen på snabblånemarknaden. Snabblån, vilka också kallas SMS-lån, är också de enda slags lån som du kan få utan UC. Kanske vet du redan att det är ett lån utan UC som du letar efter och då kan du gå vidare och hitta det lån som passar dig bäst genom vår lättanvända sökfunktion.

Om du istället endast blev förvirrad över vad “utan UC” egentligen betyder så läs vidare så kommer vi att reda ut alla frågetecken.

1. Lån utan UC betyder inte lån utan kreditprövning

1.1 Kreditprövning obligatorisk

När du ansöker om ett lån, oavsett storlek, är långivaren enligt svensk lagstiftning alltid skyldig att göra en kreditprövning. En kreditprövning är en bedömning av din kreditvärdighet, eller med andra ord en bedömning av vilka möjligheter du har att betala tillbaka ditt lån. Från långivarens sida är detta en riskbedömning.

De gör en bedömning av hur stor risken är att de inte kommer att få sina pengar tillbaka från dig. För att kunna göra denna bedömning måste de ha tillräckligt med information. Dessa får de delvis genom de uppgifter du lämnar i din ansökan, delvis genom att ta en så kallad kreditupplysning på dig.

1.2 UC störst i Sverige men utan egen makt

Sveriges största kreditupplysningsföretag är Upplysningscentralen (UC). De ägs gemensamt av några av Sveriges största banker och var länge också Sveriges enda kreditupplysningsföretag. Av den anledningen har UC blivit synonymt med kreditprövning och kreditupplysning.

UC har dock ingen självständig makt. De tar inga beslut angående lån och driver heller inte in några skulder. Det enda UC gör är att sammanställa information som de får in från olika offentliga källor om dig och din ekonomi. Alla slags negativa uppgifter som finns hos UC kallas för betalningsanmärkningar, inte bara ärenden hos kronofogden.

Vill du veta mer om UC:s verksamhet gå gärna in på deras webbplats och läs mer.

1.3 Alternativa kreditupplysningsföretag

Under senare år har det dock dykt upp flera andra kreditupplysningsföretag på den svenska marknaden som erbjuder samma slags tjänster som UC, alltså att samla ihop kreditinformation som de sedan säljer till olika intressenter bl.a. långivare. De största konkurrenterna till UC och de som de flesta långivare inom SMS- och snabblån använder sig av är Bisnode och Creditsafe.

Vilket företag en långivare använder sig av för att göra sin kreditprövning spelar ingen roll utan det som är avgörande för att uppfylla kravet i lagstiftningen är att tillräckligt mycket information samlats in.

2. Fördelar med lån utan UC

Att det inte finns några exakta krav i lagstiftningen på vilka uppgifter som behövs för att göra en kreditprövning ger också kreditupplysningsföretagen visst utrymme att själva bestämma vilka uppgifter de samlar in och förmedlar. En kreditupplysning från UC innehåller alltid uppgifter om hur många kreditupplysningar som gjorts avseende dig. Denna uppgift ingår inte i kreditupplysningar från Creditsafe och Bisnode och det är detta som är den stora fördelen med att låna utan UC.

2.1 Billigare lån utan UC

Att ha många kreditförfrågningar kan inverka negativt på den individuella ränta som en långivare är beredd att erbjuda dig. Att det finns många förfrågningar ses som någonting negativt oavsett om du faktiskt tagit ut lånen eller inte. En långivare kan bedöma att ett stort antal förfrågningar tyder på att du är oansvarig och saknar kontroll över din personliga ekonomi.

Vet du att förfrågningar inte syns behöver du heller inte känna dig tveksam över att ansöka hos flera långivare vilket ökar dina möjligheter att få den bästa räntan.

2.2 Skydda din kreditvärdighet gentemot större långivare m.fl.

Som sagt är varken UC, Bisnode, Creditsafe eller något annat kreditupplysningsföretag några myndigheter och de delar inga uppgifter mellan varandra. Detta betyder att de förfrågningar som görs hos Bisnode inte automatiskt förs över till UC. Genom att använda sig av andra kreditupplysningsföretag än UC när det gäller SMS-lån och andra snabba, mindre lån döljer du dessa från UC vilket skyddar din kreditvärdighet när det gäller andra större lån som bil- och bostadslån.

Detta eftersom Sveriges storbanker som sagt använder sig av UC. Även många andra företag använder sig av UC som t.ex. hyresvärdar, bilhandlare, mobilnätsoperatörer m.fl. Det kan tyckas att tio förfrågningar om snabblån inte bör kunna stoppa dig från att hyra en lägenhet men en privat hyresvärd har full frihet att göra sin egen bedömning.

3. Billiga, säkra lån utan UC hos MONEYBANKER

Lån utan UC betyder som sagt inte lån utan kreditupplysning eller kreditprövning. Att ansöka om ett lån som utlovats utan UC i den meningen att ingen kreditprövning görs kan kännas frestande men ett sådant erbjudande från en långivare betyder att de inte bedriver sin verksamhet enligt gällande lagstiftning vilket borde vara en röd flagga för dig som konsument oavsett hur desperat du behöver ett lån. Här hos oss på MONEYBANKER förmedlar vi inga lån från långivare som inte bedriver sin verksamhet lagligt och efter högsta möjliga branschstandard.

Genom att använda vår tjänst försäkrar du dig om en hög nivå av säkerhet.