Ferratum

Erbjudanden uppdaterade: 13/06-2024

Listan visar de banker och förmedlare på lånemarknaden som vi just nu rekommenderar. Vi får en provision från den bank eller förmedlare som du blir beviljad en kredit hos. Inga avgifter tas ut av dig för denna förmedling. Som konsument betalar du enbart den ränta som du och banken kommer överens om.

Ferratum

Tittar man på långivare i Sverige som erbjuder smslån så är Ferratum en utav de större med sina 1.5 miljoner kunder. Vi kan utan tvekan hålla med om att de är en av de populäraste alternativen bland svenskar idag. Utöver detta så är Ferratum verksamma i hela 22 länder totalt och de står själva för att de är transparenta och strävar efter att skapa en trygg miöjö för sina kunder.

Mycket tyder även på att de har nöjda kunder så låt oss gå igenom denna långivare lite mer detaljerat för att ge dig en klar och tydlig bild på vad detta företag har att erbjuda i lånväg.

Ansökningar

VI har tagit en titt på statistiken och kan klargöra att de som ansöker om lån hos Ferratum har en relativt stor chans att bli godkända. Detta genom att titta på de långivare som erbjuder små krediter och hur många godkända ansökningar man har. Här ligger Ferratum som en av de fem bästa totalt sätt.

Trygghet och kundjänst

Ferratum har varit igång ett tag som organisation och funnits med sedan 2005, vilket är 12 år på nacken fram till idag. Därför har vi anledningen att tro att företaget har samlat på sig redigt med erfarenhet och hur man bedriver den här typen av märksamhet, och bör även vara något som reflekteras i kundtjänst och hur trygga kunderna känner sig med bolaget i allmänhet. Med en användarbas på hela 1.5 miljoner kan du utan tvekan känna dig trygg med att låna hos Ferratum.

Lägg även till att företaget har 270 anställda.

Utöver detta så hanteras varje enskild ärende snabbt om man ser till standard i branschen. Samtidigt erbjuder de bra öpptetider för kundtjänst och är kontaktbara i princip jämnt.

För att bekräfta tryggheten ytterligare så kan vi meddela att Ferratum är medlem i SKEF vilket står för Svenska Konsumentkreditföretag.

Fördelar

 • Helt okej räntefria erbjudanden
 • Populärt val i Sverige
 • Betalar ut pengar på helger
 • Anses vara en trygg långivare
 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Sticker ut i statistik av godkända ansökningar

Nackdelar

 • Vi hade gärna sätt ett högre maxbelopp för just smslån
 • Rörlig kostnad (ränteavgift) ovanligt hög
 • Brister ibland på att ge tydlig information

Villkor

Som ett kreditbolag som erbjuder både smslån och kreditkonto som får anses vara förmånligt så är Ferratum helt klart en bra tjänst och kvalitén är högre än branschstandard. De villkor som är positiva jämfört med andra tjänster är ansökningsavgiften som är frånvarande, helt och hållet. Du betalar alltså noll kronor i ansökningsavgift när du ansöker om lån hos Ferratum. 

Tittar man på lånebelopp, andra villkor och löptid så skiljer sig inte bolaget mycket från de andra bolagen på marknaden. Hos Ferratum kan du även räkna med att inte behöva betala andra avgifter som kan tillkomma för lånet när du lånar hos andra kreditbolag.

Som vi nämnde snabbt i listan ovan med fördelar så ser Ferratum till att betala ut pengar till sina kunder på helgerna, det är dock ett krav att du har Nordea som bank, men oavsett detta så ser vi det som positivt och ett företag som står för flexibilitet.

Ansvarsfull kreditgivning

Ferratum har varit tydliga och gått ut med att de tar ansvarsfull kreditgivning på största allvar och ger tydlig och rak information till sina kunder samtidigt som de är noga med att informera att snabblån enbart är en kortsiktig finansiell lösning och bör inte vara ett alternativ om du som kund har långvariga problem rent finansiellt sätt. De försöker även vara noga med att se till att deras kunder är återbetalningskapabla och faktiskt kan betala tillbaka det lån som de ansöker om.

De samarbetar med Creditsafe för att få in information om potentiella kunder och hur deras ekonomiska situation ser ut. Utifrån detta kan de sedan bestämma om de anser det vara lämpligt att godkänna ett lån.

Många faktorer spelar in när du ansöker hos Ferratum och bolaget är noga med att titta på flera aspekter så som inkomst, ålder, personliga förhållanden. Du kan räkna med att få din ansökan stoppad om det på något vis dyker upp att du har ekonomiska svårigheter vilket skulle vara en anledning till att du inte kan betala tillbaka det du har lånat.

Kundförväntan

Som kund kommer du att mötas av ett bolag som riktar in sig på en god kundrelation vilket speglar sig i att långivaren vill förstå sin kunds behov samtidigit som man är väl medveten om att det handlar om att låna pengar på ett snabbt och enkelt sätt. De ser även till att förse sina kunder med kundtjänst alla dagar i veckan via antingen chatt på nätet, mejl eller via telefon. Som kund kan du därför känna dig trygg med att hjälpen finns nära tillhands så fort det skulle dyka upp några frågetecken.

Ansökning och beslutsprocessen är snabb och du kan räkna med att få ett beslut efter ett par minuter med utbetalning av pengarna samma dag. Detta är så klart ett stort plus då många som söker sig till denna typen av långivare är ute efter att få sina pengar omgående. Vi har därmed stor anledning att tro att just Ferratum använder sig av de mer avancerade system som ser till att hantera förfrågningar på ett väldigt snabbt sätt.

Utan dessa system hade det tex. inte varit möjligt att ta de snabba besluten.

Som vi tidigare nämnde finns det ytterligare en fördel om du är Nordea kund, och det är att du har pengarna på ditt konto så fort du har fått ett beslut om att din ansökan har blivit godkänd. Så för alla Nordea-kunder där ute som är ute efter pengar på momangen, ja du kan Ferratum vara det bästa alternativet för just dig.

För de som har någon annan typ av svensk bank kan ni räkna med att ha pengarna någon gång under eftermiddagen om ansökan skickades in innan lunchtid.

Ansökan på nätet

Ferratum har gjort det enkelt för sina kunder med ansökningsprocessen och erbjuder en smidig och enkel ansökning på nätet genom att be kunden fylla i belopp, identifikation. Här får man även valet om att välja de två tjänster som Ferratum erbjuder som är Ferratum Credit och Ferratum Micro. Återigen, så fort ansökan har tagits hand om så kan du räkna med ett svar.

Låt oss gå igenom de två olika tjänster som företaget har att erbjuda:

Ferratum Micro

Denna tjänst går att känna igen som en ett traditionellt snabblån med ett maxtak på 4000 kr och en återbetalningstid på 30 dagar. För att ansöka om detta lånet så går du enkelt detta genom att fylla i ett ansökningsformulär via bolagets hemsida. Om du redan är kund hos bolaget har du möjligheten att göra ansökan genom att logga in på ditt konto eller alternativt skicka ett SMS.

Ferratum Credit

En tjänst som erbjuder något större belopp än Micro. Ferratum Credit funkar som ett kreditkonto som erbjuder fria uttag till ett tak av 15 000 kr. Som kund kan du räkna med räntefritt upp till de första 30 dagarna, vilket är bra att känna till.

Givetvis rekommenderar vi att du noga går igenom regler och villkor innan du godkänner några pengar. Så fort du har fått ditt Ferratum Credit godkänt kan du fritt välja att använda din kredit så ofta som det krävs. 

Räkna även med fria uttag där beloppet kan vara vad som helst. Tjänsten fungerar i princip som ett kreditkort där du betalar så först när krediten är nyttjad. Frågor du oss så är det en smidigt och flexibel tjänst som ger tillräckligt med utrymme åt kunden.

När det kommer till avbetalningen så tar du den i egen takt och kan diskutera med företaget hur du önskar att lägga upp den.

Snabb genomgång av villkoren hos Ferratum

 • SMS
 • E-legitmation (Även kallad BankID)
 • Betalningsanmärkning
 • Lägsta ålder är 20 år
 • E-postadress
 • Registrerat bankkonto
 • Registrerat mobilabonnemang
 • Snabblån och Privatlån

Som kund hos Ferratum kommer du att bli erbjuden två typer av blancolån, det ena är ett privatlån där du kan låna upp till 15.000 kr och det ändra är ett kreditlån på samma belopp. Om du har tänkt låna för en betydligt mindre summa pengar är den minsta gränsen för ett lån 500 kr och återbetalningstid för privatlånet är 30 dagar som får anses vara branschstandard.

Som långivare har Ferratum som fokus att rikta in sig på kunder som har behov av ”snabba” pengar och som är högre belopp än vanligt men som inte behöver oroa sig för minimumbelopp för privatlån som brukar vara mellan 20.-30.000 kr. Tittar man på genomsnittet så anser vi att Ferratum har bra villkor och kostnader än det genomsnittliga snabblånet du kan skaffa dig på den svenska marknaden. Därför skulle vi klassificera ett snabblån hos Ferratum som ett mellanting mellan ett privatlån och ett snabblån och de kommer därmed med en efterfrågande tjänst som många idag är ute efter.

Villkor med lånen

Låt oss ta dig igenom de olika villkor som krävs för att du ska få ansöka om ett privatlån hps Ferratum. Nedan är fyra grundläggande villkor som du måste uppfylla;

 • Inget skuldsaldo närvarande hos Kronofogden
 • Du måste vara minst 21 år gammal
 • Du måste även ha en deklarerad inkomst
 • Ett måste att vara folkbokförd i Sverige

Vi förstår att det kan uppstå frågetecken vad gäller det vi skrivit innan om betalningsanmärkningar och ovan att du inte får ha ett skuldsaldo. För att förtydliga så behöver alltså inte just en anmärkning hos kronofogden vara ett hinder för att du ska få låna pengar. Det som är viktigt är att du inte överstiger taket på sex anmärkningar.

Tänk även på att någon utav dina anmärkningar får inte vara aktuella eller nyare än 6 månader.

Visar det sig att du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån enligt den utsatta tiden på din faktura, så kan du alltid som kund ansöka om förlängning med antingen 14 eller 30 dagar, återigen så visar företaget på sin flexibla förmåga. Dock så kommer bolaget ta ut en avgift där 14 dagar kostar dig 100 kr och en förlängning på 30 dagar går på 200 kr.

Hur fungerar det då med lån hos Ferratums?

Som kund för första gången kan du låna allt mellan 500 och 4000 kr. När du har visat på att du kan betala tillbaka ditt lån så kommer du ha möjlighet att låna upp till 15.000 kr. Du kan även ansöka om kredit på upp till 15.000 kr hos Ferratum genom att använda dig av Ferratum Flex Kredit som i så fall blir ditt naturliga val.

Med detta kommer du bara att betala när pengarna faktiskt används. Så fort du har gjort ett val av tjänster kan du ta och skicka in en ansökan via deras hemsida. Detta görs så klart lättast på nätet och du kan smidigt använda dig av internetbank eller BankID. 

Du har tyvärr inte möjlighet att låna pengar om du inte har tillgång till någon av de två alternativen vi precis nämnde.Som förstagångskund kommer det alltid att göras en kreditkontroll på dig och hämtas av Creditsafe som vi nämnde tidigare i artikeln. Det är alltså inte UC som är direkt inkopplade utan en annan aktör. Blir du godkänd av Creditsafe kan du räkna med att få ett SMS inom tio minuter som kommer att bekräfta eller inte.

Räkna med att det kan dra ut på tiden i enstaka fall och som värst behöver du vänta till nästkommande dag.

Sammanfattning

Vad vi vill peka på ytterst är Ferratums kredittjänst som inte har några fasta avgifter, detta är ett plus då många andra banker tar ut just detta. Du behöver med andra ord inte vara orolig för att bolaget kommer att ta ut avgifter för att du använder internetbanken eller för kontokredit. Men som vi nämnde i vår sammanfattning tidigare finns det en rörlig kostnad (ränteavgift) som vi anser vara hög jämfört med branschstandard. 

Annars så skiner Ferratum överlag och om det är något vi skulle vilja se förbättring på så är det mer information (som ibland kan vara bristfällig). Det finns alltså några punkter som vi känner är ”ihåliga” och där extra information hade varit nödvändig. Låt oss se om företaget kommer göra något åt saken i framtiden.