Vivus

Erbjudanden uppdaterade: 07/07-2024

Listan visar de banker och förmedlare på lånemarknaden som vi just nu rekommenderar. Vi får en provision från den bank eller förmedlare som du blir beviljad en kredit hos. Inga avgifter tas ut av dig för denna förmedling. Som konsument betalar du enbart den ränta som du och banken kommer överens om.

 • Innehållsförteckning

  10 punkt

 • Lästid

  18 minuter

 • Sidan har uppdaterats

  07/07-2024

Vivus

Vivus är ett kreditbolag och varumärke under 4Finance AB. Bolaget är ett registrerat konsumentkreditinstitut som är under tillsyn av finansinspektionen och konsumentverket. De är verksamma i 15 länder och uppges ha givit ut mer än 10 miljoner i krediter.

Hos Vivus kan du välja att låna mellan 500 kronor till 20 000 kronor, med en valfri tid av avbetalning. Man har som ny kund även rätt till att få den första månaden av sin avbetalningsperiod helt räntefri – om du väljer att betala hela krediten inom en månad. Där även den första kredit man kan ta är av begränsad summa.

Ansökningar

Man kan enkelt påbörja sin ansökan om lån direkt på Vivus hemsida. För att kunna söka ett lån hos dem måste man först och främst registrera sig hos dem. Detta är en process som går väldigt snabbt och kan göras i samband med att man väljer att ansöka om ett lån. För att komma igång i låneprocessen kan man använda sig av deras översikt.

Under rubriken ”välj kreditbelopp” finns ett reglage där du enkelt drar till den summa du önskar låna. Låt säga att du önskar låna 5000 kronor. Då går du sedan ner till rubriken ”välj kreditperiod” som egentligen innebär att du fyller i när du önskar att göra den första utbetalningen. När du har gjort det kommer det att komma upp information om den totala kredit, ränta och totala summan att återbetala.

Det står även vad den effektiva räntan ligger på. Du kan välja att betala tillbaka mellan 1 – 4 veckor. Om du som ny kund betalar tillbaka hela kredit beloppet inom dessa veckor kommer räntan att ligga på 0%. Du kan, om du vill, ansöka om en längre avbetalningsperiod och då kommer räntan din kredit att ligga på 18 % samt tillkommer en amortering på 3 %. Om du redan är kund hos Vivus erbjuds man inte denna räntefria månaden.

Därför hade din första kreditperiod sett ut såhär (om du hade valt att betala av allt på 4 veckor): Ett kreditbelopp på 5000 kronor samt en ränta på 900 kronor. Detta innebär alltså en återbetalning på 5900 kronor, och en effektiv ränta på 649,1 %. Enligt deras översiktsfunktion. Vi tycker att det är ett minus att man inte kan få en bättre översikt genom att kunna se hela kreditperioden (längden man själv önskar på avbetalningen).

Låt säga att man hade velat låna 5000 med en avbetalningsperiod på 6 månader. Då hade det varit väldigt praktiskt och gett en mer rättvis bild över ens framtida kostnader av krediten, om man hade kunnat se hela perioden i översikten. De har en så kallad ”prislista” över alla möjliga kredit mellan 1000 – 20 000 listade med den effektiva räntan och totalbelopp baserat på återbetalning på 30 dagar respektive 12 månader. Denna hittas inte helt enkelt under rubriken ”Hur gör man?”.

En kredit på 5000 med en avbetalningsperiod på 12 månader skulle totalt kosta 15 325 hos Vivus, enligt denna prislista.

Kundtjänst

Vivus har en kundtjänst som finns tillgänglig mellan 8.00 och 17.00 måndag till fredag. De har stängt under helgerna för samtal och mail kontakt. Däremot utför de utbetalningar även under helgerna – till de med konto i Handelsbanken eller Nordea.

Har man konto i annan bank får man pengarna nästa vardag. Vivus har även en blogg som finns länkat till på deras hemsida. I den skrivs inlägg om till exempel olika tips för en bra ekonomi, eller förklaringar och information om vissa typer av lån. Dock skrevs det senaste inlägget i maj 2016 så de kanske inte är speciellt aktiva på denna blogg.

Men det kanske är någonting att plocka upp igen? Då vi tycker att en blogg är ett perfekt forum, inte minst för spridning av information, men det får även ses som ett lite mer modernt sätt att tydliggöra saker på för sina eventuella kunder.

Villkor

Det finns såklart de allmängiltiga villkor och regler som gäller för alla kreditgivare och låntagare. Det är villkor som att man till exempel måste ha fyllt 18 år och att man måste vara svensk medborgare. Därtill måste du också ha ett personligt konto i en bank i Sverige samt att du måste genomgå en kreditprövning.

Detta tycker vi står tydligt och bra informerat om under ”Villkor” och dess undertitel ”Viktigaste delarna” där de sammanfattar de allra viktigaste av deras villkor för lånetagning. Några andra villkor som gäller vid kreditgivning hos Vivus är till exempel att det alltid kommer att ske en kreditprövning på alla eventuella låntagare. Denna prövning görs av företaget Instantor och är ett krav för att man över huvudtaget ska ha möjlighet till ett lån hos dem. Har man i ett låneavtal kommit fram till att man ska delbetala sin kredit (istället för att betala av hela kredit inom 30 dagar) kommer man att behöva betala amortering på 3 % samt krediträntan.

Önskar man en amorteringsplan kostar den 170 kronor och 60 kronor per avisering. Ifall låntagaren inte betalar i tid, enligt sitt låneavtal, har Vivus rätt att ta ut en dröjsmålsränta på beloppet. Dröjsmålsräntan ligger på 0,08 % per dag. Dessutom har de rätt att kräva en förseningsavgift på 125 kronor och en påminnelseavgift på 60 kronor.

Vill man däremot betala av hela eller delar av sin kredit har man självfallet rätt till det, men inte kostnadsfritt. Då måste man betala upplupen ränta och de kostnaderna för krediten fram till avbetalningsdagen, enligt låneavtalet. Några mer specifika krav och villkor hos just Vivus är till exempel gränsen på hur mycket du kan låna som ny kund. Är du mellan 18-21 kan du som första kredit bara låna upp till 4000 kronor.

Medan om du är mellan 22-80 kan du låna upp till 6000 första gången du lånar. Först efter du har betalat av hela din kredit har du mjöligheten att ansöka om en ny kredit, ifall man skulle önska det.

Ansvarsfull kreditgivning

Vivus står för ansvar och kan till exempel på deras hemsida erbjuda tips och råd innan du tar ett lån hos dem. De skriver bland annat att du ska ”se till att du har möjlighet att betala tillbaka krediten” innan du tar ett lån. Det står listat under rubriken”Vivus kredit är bra för dig om” att de lämpar sig till de med stabil inkomst som kan betala av sin kredit.

Därtill står det under rubriken ”Vivus är inte bra för dig om” att man inte bör låna för att betala tillbaka andra skulder eller exempelvis konsumera för pengar man egentligen inte har. Detta i sig tycker vi bidrar till seriositet och att Vivus kan ses som en klok kreditgivare att låna av. Vi tycker därtill att de kan ses som ett ansvarstagande bolag då de till exempel har vad man kan kalla för en åldersgräns, där man baserat på sin ålder endast har möjligheten att låna upp till en viss summa pengar den första gången du lånar – en kredit som du måste betala tillbaka innan du har möjlighet att låna igen. Detta kan också ge en bild av låntagaren innan den kanske accepteras ett lån på 20 000 kronor.

En slags ”provperiod” där man måste bevisa att man kan och är lämpad för att få låna. I värsta fall kanske personen i fråga, trots kreditprövning, inte är en lämplig låntagare men då sitter personen åtminstone med en relativt låg kredit att betala av – istället för en ännu värre ekonomisk situation med större krediter.

Snabblån

Vivus kan sannerligen erbjuda ett så kallat snabblån. Har du rätt bank, det vill säga Handelsbanken eller Nordea, har du pengarna på kontot inom 15 minuter – om de godkänner din ansökan om lån. Annars får du i värsta fall vänta en arbetsdag.

Eller få det samma dag, ifall du lämnat in din ansökan innan klockan 13.00. Att de därtill kan erbjuda upp till 20 000 kronor inom 15 minuter tycker vi är någonting som ses som väldigt positivt.

Hur fungerar det?

 • Registrera dig hos Vivus
 • Fyll i ansökan på deras hemsida
 • Signera din ansökan med Instantor och bankkontot eller bli uppringd av Vivus
 • Få besked inom några minuter
 • Få pengarna på kontot inom 15 minuter (beroende på bank)

För att över huvudtaget kunna låna pengar måste du först registrera dig hos Visus. Ifall du redan är kund, loggar du bar in. Sedan kan du enkelt fylla i din ansökan via deras hemsida för att sedan signera den.

Du kan välja att signera din ansökan med Instantor som är ett bolag som förser Vivus med kreditupplysningar – annars kan du identifiera dig genom att någon från Vivus ringer upp dig. Därefter tar det endast några minuter för Vivus att behandla din ansökan och du får svar direkt. Är du kund hos en bank som Handelsbanken eller Nordea får du in pengarna på ditt konto redan inom 15 minuter. Har du däremot en annan bank får du in pengarna på ditt konot redan samma helgfria vardag, om du gjort en ansökan innan klockan 13.00.

Önskar du en längre avbetalningstid än 30 dagar kan du ansöka om det. Om du istället väljer att betala av hela krediten inom dessa 30 dagar (om du är ny kund) slipper du betala någon ränta.

Fördelar

För att tydliggöra och för att få en lite bättre översikt har vi gjort en punktlista över fördelarna samt nackdelarna med Vivus. Givetvis kan dessa variera beroende på vad man söker, men rent generellt sett tror vi att dessa är ganska åsikter som delas av väldigt många framtida låntagare.

 • Mestadels tydlig information på hemsidan
 • En räntefri månad (om hela kredit betalas inom en månad)
 • Möjligheter till små lån (minsta möjliga lån är 500 kronor)
 • Väldigt snabb utbetalning
 • Åldersgräns på första krediten

Det faktum att de har en åldersgräns på den första krediten, alltså att man baserat på sin ålder endast har möjlighet att låna upp till en viss summa pengar tycker vi är en väldigt bra funktion. En bra säkerhetsåtgärd, för alla parter. Att de därtill erbjuder denna första månad räntefri (ifall hela krediten betalas av) tycker vi kan ses som en bra motivation för låntagaren att faktiskt betala av sin kredit, och att det kanske väcker någon insikt hos låntagare att det faktiskt blir dyrare ju längre tid man väntar med att betala av ett lån.

Nackdelar

 • Möjligheter till små lån (minsta möjliga lån är 500 kronor)
 • Otydlig avbetalningstid
 • Ej signering med Bank-ID

Det faktum att vi har skrivit att små lån är både en fördel och en nackdel är av den enkla anledning att det är enklare att sätta folk i destruktiva kanoniska situationer (eller snarare att folk sätter sig i dem själva). Dock med hjälp av ett kreditbolag, och det är här det är viktigt med ansvarstagande. De skriver som sagt på deras hemsida att man inte ska låna om man inte har råd att betala tillbaka.

När kan behovet vara så stort av att låna 500 kronor, samtidigt som man då ska ha råd att betala tillbaka? Samtidigt tycker vi också att man självfallet faktiskt ska ha möjligheten till det. Att man ska behöva ringa till Vivus, tycker vi är en aning omodernt. Borde det inte vara dags för en uppdatering och låta låntagare signera med Bank-ID?

Sammanfattning

För att sammanfatta Vivus som kreditgivare och som bolag tycker vi att man kan säga att de är ett bolag som erbjuder enkla möjligheter till ett lån (om man är lämpad för det). De får ses som ansvarsfulla kreditgivare, till exempel med tanke på att de gör en kreditprövning på de eventuella låntagarna – samt det faktum att de har denna begränsade lånesumman på den första krediten. Denna kredit som du dessutom kan få räntefri ifall du betalar av hela krediten inom 30 dagar. De är tydliga på sin hemsida och det tycker vi är en viktig faktor (bortsett från de vi nämnde om avbetalningsperioden).

De har gjort det enkelt för sina kunder att förstå vad det innebär att ta ett lån hos dem, om man till exempel tittar på deras villkor där de förtydligat för sina kunder. Generellt sett ser vi Vivus som ett lämpligt bolat att låna sina pengar hos.