Lån med låg ränta utan säkerhet

Snabblån och SMS-lån kräver inte att du ställer säkerhet och inte heller behöver du ange varför du vill låna men kan ändå fås till konkurrenskraftig ränta.

58 694
Användare hjälpt av MONEYBANKER.se

Lån med låg ränta

När du letar efter ett billigt lån är räntan den kanske viktigaste faktorn att titta på. Låg ränta betyder generellt sett lägre kostnader för lånet. En bra start är alltså att leta efter lån med lika långa löptider och jämföra räntesatserna. Räntan utgör dock inte hela kostnaden på ett lån utan det tillkommer alltid några slags avgifter. Det är därför det talas om två olika slags räntesatser: nominell och effektiv ränta. Nominell ränta Den nominella räntan är den faktiska räntesats som en långivare tar ut på ett lån. Du lånar 1000 kr och räntesatsen är 10 procent vilket betyder att du betalar 100 kr i ränta. Effektiv ränta Den effektiva räntan är den totala kostnaden för lånet, det vill säga både ränta och avgifter uttryckt som en räntesats. Om du förutom de 100 kr i ränta betalar 100 kr i uppläggningsavgift blir alltså den effektiva räntesatsen 20 procent. Vad man dock måste komma ihåg är att den effektiva räntan beräknas över ett helt år vilket kan ge en skev bild för snabblån med korta löptider. För små, kortare lån är det bättre att fokusera på de faktiska kostnaderna för lånet än den effektiva räntesatsen.

Lån med fast eller rörlig ränta

Ytterligare termer som du bör känna till angående ränta är fast och rörlig ränta. Snabblån har i de allra största fall fast ränta vilket betyder att räntesatsen fastställs när lånet beviljas och gäller för hela löptiden. Rörlig ränta däremot förekommer mestadels vid bolån och innebär att räntan följer marknaden och kan gå både upp och ner under låneperioden. Att välja rörlig ränta är en chansning på att räntan kommer att gå ner och då undvika att vara låst vid ett lån med högre ränta. För kortare perioder som för snabblån finns det liten anledning att räntan skulle vara rörlig. Skulle du stöta på ett sådant erbjudande bör du noga kolla villkoren för sådan rörlighet.

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet

Snabblån beviljas som sagt utan säkerhet. Faktum är att långivarna i snabblånebranschen inte ens bryr sig om dina skäl för att låna. Några sådana frågor ställs inte utan är din ensak. Köper du en motorcykel för pengarna har heller inte långivaren någon rätt till den till skillnad från om du köper en båt och tar ett lån med den som säkerhet. Betalar du inte på ditt lån har du banken rätt att beslagta båten och sälja den för att få tillbaka sina pengar. Medan din motorcykel hotas först när det gått så långt att ditt ärende gått till kronofogden och de beslutat om utmätning. En utmätning innebär att kronofogden har rätt att beslagta allt du äger (utom ett visst minimum som du anses behöva för att överleva) för att täcka dina skulder. Då är inte bara din motorcykel hotad, utan även TV-apparater, spelkonsoller, farfars antika armbandsur och sommarhuset som du bara använder två månader om året, beroende på hur stora skulder du har. Att motorcykeln inte behöver användas som säkerhet betyder alltså inte att du ostört kan låta bli att betala på dina skulder. Som vid all skuldsättning ska återbetalning vara i fokus även när du tar ett lån utan säkerhet.

Bästa sättet att få lån med låg ränta utan säkerhet

Det bästa sättet att få låg ränta är att ha din ekonomi i god ordning. Varje gång du ansöker om ett lån så är långivaren skyldig att göra en kreditprövning. Desto stabilare ekonomi du bedöms ha desto attraktivare anses du vara som kund och desto bättre ränta kommer du att bli erbjuden. Att ha en stadig inkomst och få andra skulder ger lägre räntesatser. För din egen skull bör du också ha koll på dina inkomster och utgifter. Upprätta gärna en budget innan du börjar att leta efter ett snabblån. Genom en budget tar du reda på vilket betalningsutrymme du har och kan fatta ett bättre beslut om vilket lån som passar dig. Kanske är ett längre lån bättre för dig trots högre kostnader om det gör det möjligt för dig att betala tillbaka lånet utan att behöva överleva flera månader på konserver.

Låna pengar snabbt Lån med låg ränta utan säkerhet
  • Låna pengar till bil
  • Billiga lån utan UC
  • Låna pengar enkelt
  • Låna pengar räntefritt
  • Låna pengar direkt